Duurzaamheid Anna Zorggroep

Klimaat, milieu en gezondheid beïnvloeden elkaar. Klimaatverandering en milieuvervuiling kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Veel dokters zien nu al patiënten met klachten die daardoor ontstaan zijn.

De zorgsector zelf is ook niet goed voor het milieu. Zo gebruikt de zorg veel grondstoffen, produceert veel restafval en is verantwoordelijk voor 8% van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarnaast raakt het water van bijvoorbeeld rivieren, meren en sloten vervuild door medicijnresten. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht. Duurzame ontwikkeling betekent dat we de aarde zó gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.

Greendeal

De Anna Zorggroep zet zich al jaren in om onze zorggroep én onze zorg te verduurzamen. Zo doen we samen met andere zorginstellingen en gemeenten uit de regio mee aan de regionale Greendeal Zorg 2.0. De Greendeal Zorg heeft als doel dat zorginstellingen minder schadelijk worden voor het milieu. Met de afspraken in deze Greendeal werken we mee aan de landelijke energiedoelen en de gemeentelijke doelen om klimaatverandering tegen te gaan. Iedereen die meedoet aan de Greendeal vindt duurzaamheid belangrijk. Door samen te werken en kennis te delen bereiken we meer.

Eind 2024 hebben wij als Anna Zorggroep het bronzen certificaat van de Milieuthermometer behaald. Nu gaan we onderzoeken of een  zilveren certificaat binnen handbereik ligt. Onze twee duurzaamheidsadviseurs, Bart Verweij en Loes van Santvoort, helpen Anna Zorggroep daarbij.

Greenteams

Bij het Anna zijn er zogenaamde greenteams. Een greenteam brengt maatregelen om iets duurzaam te maken onder de aandacht. Dit kan binnen de eigen afdeling zijn maar ook daarbuiten. De greenteams voeren bijvoorbeeld projecten uit, starten campagnes, of organiseren wedstrijden op het gebied van duurzaamheid. Groot of klein, elke stap richting een duurzamere zorg is er een! Op dit moment zijn er zo’n 10 greenteams actief binnen onze zorggroep. We hopen dat dit aantal de komende jaren zal groeien.

CO2-uitstoot verminderen

Het Anna werkt op verschillende manieren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo maken we in het ziekenhuis en bij de ouderenzorglocatie Heuvel gebruik van ondergrondse energieopslag. Bij de ouderenzorglocatie Heide gebruiken we de buitenlucht. Hierdoor kunnen we in de zomer koelen en in de winter verwarmen zonder gas te verbruiken. We willen voldoen aan de klimaateisen zoals 55% minder CO2 uitstoot in 2030 en klimaatneutraal zijn in 2050. 

Circulair werken

Circulair werken betekent werken zonder afval waarbij je grondstoffen opnieuw gebruikt. Je probeert dus zo weinig mogelijk te verspillen. Bij het Anna kijken we bijvoorbeeld of we minder materialen kunnen inzetten bij diverse medische behandelingen. Ook onderzoeken we wat voor afval we hebben en hoe we dit beter kunnen scheiden. En als we verbouwen of ruimtes anders gaan gebruiken, proberen we dat zo duurzaam mogelijk te doen. We willen niet méér afval en CO2 produceren dan noodzakelijk.

Op het moment dat we dingen moeten vervangen, kijken we eerst of we ze kunnen opknappen. Zo hebben we onze bureaustoelen laten opknappen. En voor de stoelen waarbij dit niet mogelijk was, hebben we gekeken welke onderdelen nog goed waren om in andere stoelen te gebruiken. 

De verschillende stoelen in onze ontvangstruimte bij de hoofdingang zijn duurzaam gemaakt. Hiervoor is restafval van hennepverwerking gebruikt en gerecyclede plastic flessen en staal. De stoelen zijn ontworpen en geproduceerd in Nederland.

Het ROC Ter AA college uit Helmond heeft voor ons een meubel ontworpen om ons afval beter te kunnen scheiden in ons personeels- en bezoekersrestaurant. 

Medicijnresten

Samen met de apotheek en onze greenteams kijken we hoe we onnodig gebruik van medicatie kunnen voorkomen. Ook proberen we het materiaal dat nodig is voor de toediening van medicijnen verstandiger in te zetten. Medicijnresten zamelen we apart in zodat ze niet in het riool terechtkomen.

Gezonde leefomgeving en milieu

We vinden het belangrijk om te zorgen voor een omgeving die goed is voor de gezondheid. Zowel in onze zorginstelling als daarbuiten. Dit doen we op verschillende manieren:

Eten en drinken

Onze patiënten kunnen elke dag kiezen voor een vegetarisch avondmenu. We wijzen mensen extra op deze optie. Daarnaast bevatten onze maaltijden veel volkoren producten en gebruiken we minder zout in onze gerechten.

We zijn al meer dan tien jaar bezig met het minimaliseren van afval in de keuken. We gebruiken zo min mogelijk wegwerpspullen zoals plastic. We scheiden ons afval zorgvuldig, en etensresten worden altijd verwerkt tot brokken voor varkens.

In de koffiecorner van het ziekenhuis bieden we vegan gebak aan. Er is bijvoorbeeld keto gebak en suikervrij gebak van Viola’s en lekkers van bakkerij Van Planten, zoals plantaardige koeken en bananenbrood. In onze ontmoetingsruimtes bieden we veel gezonde keuzes aan. We hebben bijvoorbeeld geen frisdranken met toegevoegde suikers meer.

Bovendien zijn we bezig met de ontwikkeling van eiwitrijke tussendoortjes voor de afdelingen. Dit project is nog volop in ontwikkeling. We werken elke dag aan een gezondere en duurzamere omgeving voor onze patiënten en bezoekers.

Bij ouderenzorg kijken we vooral naar wat bewoners willen eten. Vaak doen we samen boodschappen en we proberen zoveel mogelijk zelf te koken. Want als je eet wat je lekker vindt, heb je ook meer zin om te eten en wordt er minder weggegooid.

Stimuleren van beweging

Er is in de Anna Zorggroep veel aandacht voor bewegen, zowel bij TopSupport als in het ziekenhuis als bij ouderenzorg. Zo moedigen we in het ziekenhuis patiënten, bezoekers en medewerkers aan om met oefeningen in beweging te komen en om met de trap te gaan.


Wandelen en zo

Binnen onze ouderenzorglocaties organiseren we allerlei beweegactiviteiten. Bewegen is gezond en helpt mensen langer zelfstandig te blijven. We hebben een wandelclub, een beweegclub, fitgym, spelen koersbal en gaan erop uit met de duofiets. In maart van dit jaar organiseerden we twee keer een beweegweek in samenwerking met LEEF! En begin september hebben we een jaarlijks terugkerende Wandeldriedaagse voor alle cliënten van Berk, Heuvel en Heide. De wandeldriedaagse brengt niet alleen mensen in beweging, maar zorgt ook dat er meer contact komt in de wijk. Samen genieten van de natuur en goede gesprekken voeren.

Ook bewoners die een elektrische rolstoel of scootmobiel hebben, moedigen we aan om mee naar buiten te gaan. We organiseren regelmatig een tocht in de directe omgeving. En met de MOTOmeds kunnen mensen binnen fietsoefeningen doen waarbij het door het beeldscherm net lijkt alsof je buiten fietst. Je kunt zelf de omgeving kiezen: van een Nederlands dorp tot een plaats aan de andere kant van de wereld.

We hebben in de omgeving een wandel- en beweegroute uitgezet. Hiermee willen we bewoners helpen om lekker buiten te bewegen. En in samenwerking met de Koninklijke Peijnenburg zijn er twee vergaderwandelroutes geopend. Deze zijn op straat aangegeven met blauwe en gele symbolen.  De routes duren een half uur. De gele route loopt langs de kasteeltuinen en de blauwe route langs de Dommel. 

Valpreventie

In de week van 30 september tot en met 6 oktober organiseren we activiteiten met als thema ‘voorkomen dat je valt’. Hierbij sluiten we aan bij de Nationale valpreventieweek van Veiligheid.nl. Daarnaast geven we fitgymlessen die in het teken staan van valpreventie en het vertragen van het ouder worden voor mensen uit de wijk. Cliënten die niet bij ons wonen, kunnen op donderdagochtend meedoen in locatie Heuvel meedoen of deelnemen aan de lessen die gegeven worden in Kastanjehof.

Cursus scootmobiel

Uniek is onze basiscursus scootmobiel voor mensen die een scootmobiel gaan krijgen. We geven deze tweedaagse cursus iedere maand in nauwe samenwerking met de gemeente. De huisarts kan mensen hiervoor verwijzen maar mensen kunnen ook zelf kiezen om deel te nemen. Tijdens de cursus staan bewegen en veiligheid centraal

Milieu en bevorderen van biodiversiteit

We willen graag dat er verschillende planten en dieren zijn bij onze locaties. Daarom hebben we insectenhotels geplaatst en inheemse bloemen gezaaid in onze binnentuin bij ouderenzorglocatie Heuvel.

De insectenhotels zijn in 2023 gemaakt samen met natuurwerkgroep Brabant, bewoners van onze ouderenzorglocatie Heuvel en leerlingen van de Dommeldal school.

Om wateroverlast te verminderen, is minstens de helft van onze parkeerterreinen waterdoorlatend. De randen zijn voorzien van groene inrichting.

Bij het ziekenhuis stroomt ongeveer de helft van het regenwater direct in de vijver. De vijver zorgt ervoor dat als het heel hard regent, niet al het water in één keer in het riool terechtkomt. Het water in de vijver zal stijgen door de regen en wordt gelijkmatig door één buis afgevoerd naar het riool.

Het regenwater dat níet in de vijver komt, stroomt naar een ‘bezinkput’. Dit is een grote ruimte met lavastenen onder het parkeerterrein. Het regenwater krijgt daar de kans om rustig in de grond te bezinken. De bezinkput heeft een inhoud van ongeveer 3500 m3. Verder leggen we pompputten aan waarmee we de grondwaterstand verlagen.

Bewustwording en activiteiten Anna Duurzaam

Elk jaar organiseren we campagnes om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. In 2022 hadden we ‘de Groene OK’. Op de operatiekamers was er een week lang elke dag aandacht voor een ander onderwerp zoals reisbewegingen, CO2-reductie, afval, kleding en medicijnresten.

In 2023 vond de Week van de Duurzaamheid plaats met:

  • een tentoonstelling over onze duurzame partners,
  • een vegetarische week in ons restaurant,
  • de opening van onze insectenhotels,
  • een rondleiding met wethouder Frans Stravers,
  • een upcycling-workshop met de personeelsvereniging,
  • een avond voor onze Greenteams.

In mei 2024 organiseerden we de week 'Zorg zonder afval', waarbij de nadruk lag op bewustwording en het tegengaan van verspilling. Het goed scheiden van afval is van groot belang. Een van onze stagiaires is momenteel bezig onze afvalstromen in kaart te brengen en zal later dit jaar haar plan uitvoeren.

Van 7 tot en met 11 oktober 2024 organiseerden we opnieuw de Week van de Duurzaamheid.